Kastrace kočky

11.03.2009 21:12

Pod odkazem Plenitba najdete informace o kastraci kočky i kocourka, které jsme dnes přidali.

Ukázka článku Prevence přezosti/Kastrace kočky:

Kastrace kočky a kocourka

Rozhodnutí, zda necháte svou kočičku vykastrovat nebo ne, je pouze na vás. Pokud nejste chovatelem čistokrevné plemenné kočky, kterou hodláte vystavovat nebo dále rozmnožovat, měli byste zvážit provedení kastace.

Někteří lidé si myslí, že kastrací kočky týrají a nedovolují jim žít tak, jak to příroda vymyslela. Proto své kocoury a kočky sterilizovat nenechají i přes to, že chov dalších koček nezamýšlejí. Toto bývá častým zvykem na vesnicích, kde mají kočky volný výběh a jsou v kontaktu s ostatními kočkami. Výsledkem jsou pak nechtěná koťata, která končí v lepším případě na ulici či v útulcích.

Jednou z nevýhod kastrace je možné tloustutí kočky. Někteří výrobci krmiv ale už dnes nabízí řadu granulí pro kastrované kočky.

Kdy kastrovat a způsob kastrace kočky

Některé zdroje mluví o vhodnosti kastrace v jednom roku kočky, tedy v dospělosti. Stačí se tak vyvinout druhovné pohlavní znaky (např. tvar hlavy apod.) Jinde se kastrace kočky doporučuje již v šesti měsících. Dřívější kastrace je vhodná zejména u kocourků, kteří už začali značkovat své teritorium. Nepříjemný pach, který toto provází, může totiž znepříjemnit život každého kočičáře. Nejprve se ale poraďte se svým veterinářem......

Více je rozvedeno pod odkazem Plenitba neboli rozmnožování koček

 

—————

Zpět